Προσαρμοσμένη αναζήτηση

30 Οκτωβρίου 2010

Γαριδομακαρονάδα

* Η συνταγή είναι για 4 άτομα
 
ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό γαρίδες (προαιρετικά 4 καραβίδες)
  • 1 κονσέρβα ντομάτας ή 4 φρέσκες ντομάτες
  • 1/2kg μακαρόνια Νο 6 ή 7
  • 3 φυλλαράκια βασιλικό
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 5 φύλλα μαϊντανό
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε με 4 ποτήρια νερό για 10 λεπτά. Κρατάμε το ζουμί. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη, ενώ ρίχνουμε το κέλυφος της γαρίδας μέσα στο ζουμί και βράζουμε για μισή ώρα .Σε ένα τηγάνι μεγάλο βάζουμε το λάδι, τη ντομάτα, μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 ποτήρι από το ζουμί που βράζουμε. Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε τις γαρίδες το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και τις 4 καραβίδες ολόκληρες (αν έχετε, αλλιώς μόνο τις γαρίδες). Βράζουμε για 10 λεπτά. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζουμί από τα κελύφη και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε επιπλέον 3 ποτήρια νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Αφού γίνουν τα μακαρόνια σουρώνουμε, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι και ανακατεύουμε μαζί με τη σάλτσα. Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό με λίγο μαϊντανό και 1 καραβίδα

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

29 Οκτωβρίου 2010

Πιλάφι

Η συγκεκριμένη συνταγή για πιλάφι μπορεί να συνοδεύσει το μοσχάρι κοκκινιστό που έχω ποστάρει παλιότερα.
Θα χρειαστείτε το ζουμί του κρέατος που έχει περισσέψει. Θα το βάλετε να βράσει και αφού βράσει θα ρίξετε το ρύζι για πιλάφι, αλάτι, λίγο βούτυρο και θα ψήσετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει το νερό του. Προσοχή μη σας κολλήσει. Αν βλέπετε ότι κολλάει προσθέστε λίγο νερό.
Αν θέλετε επιπλέον νοστιμιά, όταν ψηθεί ρίξτε 1 σταλιά σαφράν (κρόκο)

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Αλα Ματέν

28 Οκτωβρίου 2010

Μπεκρή Μεζές

ΥΛΙΚΑ:

  • 11/2 μοσχάρι (χτένι) μαλακό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 4 πιπεριές κέρατο (ότι χρώμα θέλετε)
  • 1 πακέτο λουκάνικα Φρανκφούρτης
  • 1/4 γκούντα
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1/4 ζαμπόν για τοστ
  • 1/4 τυρί για τοστ
  • 4 ντομάτες φρέσκες
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, κάνουμε κύβους το γκούντα, ροδέλες τα λουκάνικα και κόβουμε στα 4 την κάθε φέτα τυρί και ζαμπόν.
Βράζουμε το κρέας με 7 ποτήρια νερό για 45 λεπτά στη χύτρα. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά.  Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφήνουμε να κάψει αρκετά ώστε να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, μόλις τσιγαριστεί ελαφριά το κρεμμύδι ρίχνουμε το κρέας (χωρίς το ζουμί, το οποίο μπορούμε να κρατήσουμε για να φτιάξουμε πιλάφι.) Αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε λιγάκι.
Αφού τσιγαριστεί το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε στο πυρέξ όλες τις πιπεριές, τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το γκούντα, τη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Από πάνω βάζουμε σκόρπια το τυρί του τοστ και λίγο από το ζουμί του κρέατος (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Αλα Ματέν

Λιβανέζικα Ψωμάκια

    Υλικά (περίπου οκτώ τεμάχια)
o   8gr μαγιά ξηρή (ένα φακελάκι)
o   3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
o   1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
o   1&¼ κουτ. γλυκού αλάτι
o   1&½ κούπας χλιαρό νερό 




    Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι μαζί με το ½ κούπας νερό. Τα αναδεύουμε καλά και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να «φουσκώσει» η μαγιά. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι και σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη. Προσθέτουμε αλεύρι και νερό αν χρειάζεται, για να πάρει η ζύμη την υφή που θέλουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν σταματήσει να κολλάει στα χέρια. Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε το ζυμάρι με ελάχιστο λάδι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε ένα μεγάλο μπωλ για περίπου μια ώρα. Τέλος, παίρνουμε τη ζύμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια φτιάχνουμε ένα μεγάλο φίδι γύρω στα 40 εκατοστά. Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε οκτώ ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το πλάθουμε να γίνει μπαλίτσα και στη συνέχεια το πιέζουμε να γίνει πιτούλα πάχους περίπου 2 εκατοστών. Τα ψήνουμε στους 200Ο C μέχρι να ροδίσουν.



Συνταγή: Στέλιος

Πιροσκί

Υλικά   (περίπου 12 κομμάτια)
·         ½ κούπας γάλα χλιαρό
·         40γρ. μαγιά νωπή
·         1 κουτ. σούπας ζάχαρη
·         1 κουτ. γλυκού αλάτι
·         2 κουτ. σουπάς βούτυρο λιωμένο
·         2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
·         2-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση

 Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε τις 2 κούπες από το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ, και προσθέτουμε κατά σειρά τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το βούτυρο και τέλος το γάλα με τη μαγιά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι σιγά-σιγά όσο χρειαστεί (συνήθως μισή κούπα ακόμη, αλλά ποτέ πάνω από τη μία κούπα, δηλαδή συνολικά τρεις) μέχρι να γίνει μια μαλακή, ελαστική και λεία ζύμη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (συνήθως 30 λεπτά περίπου). Όταν έρθει η στιγμή, βγάζουμε τη ζύμη από το μπωλ και την ζυμώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα χέρια μας. Δεν φοβόμαστε αν θα ξεφουσκώσει, γιατί θα το κάνει. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστό. Κόβουμε με κουπ-πατ σε κύκλους διαμέτρου περίπου 8-10 εκατοστά. Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση που θέλουμε, βρέχουμε με το χέρι μας τα άκρα και το κλείνουμε καλά-καλά. Όταν τελειώσουν όλα, τα αφήνουμε στην άκρη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένα να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσέχουμε πως τα πιάνουμε για να μην ξεφουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι (ή φριτέζα) μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα. Επειδή θα βουτάνε τα μισά στο λάδι, τα γυρνάμε για να τηγανιστούν και από την άλλη μεριά.


Συνταγή: Στέλιος

25 Οκτωβρίου 2010

Μοσχάρι Κοκκινιστό

Η συνταγή είναι για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά)
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 χυμό ντομάτας (κονσέρβα) ή 4 φρέσκες ντομάτες
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2 φύλλα Δάφνης
  • 3 ποτήρια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές, το βάζουμε στη χύτρα με 3 ποτήρια νερό και  το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά. Αφού βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα. Αφού τσιγαριστεί το κρεμμύδι προσθέτουμε το μοσχάρι με το ζουμί που έχουμε βράσει στη χύτρα. Επιπλέον προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το αφήνουμε 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία να τραβήξει τα ζουμιά να δέσει και να μελώσει .

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Αλα Ματέν

Τυροκαυτερή

ΥΛΙΚΑ:

  • 1/2 kg. φέτα
  • 2 σταγόνες ξύδι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαλσάμικο)
  • 2 πιπεριές κέρατο καυτερές
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και στη συνέχεια τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με το λάδι και το ξύδι. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν αλοιφή. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε στο μούλτι. Μόλις το μείγμα γίνει αλοιφή η τυροκαυτερή σας είναι έτοιμη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

Πουρές Πατάτας

Η Συνταγή είναι για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ:

  • 10 πατάτες μεγάλες
  • 4 κουτ. σούπας Βιτάμ
  • 1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • Λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό (Προσοχή το νερό να σκεπάζει τις πατάτες). Βράζουμε για περίπου 1 ώρα. Για να ελέγξουμε αν έχουν βράσει καλά τσιμπάμε με ένα πιρούνι. Αφού βράσουν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα νερά. Στη συνέχεια παίρνουμε το μίξερ και τις αδειάζουμε καυτές μέσα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ τις πατάτες ενώ συγχρόνως ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα ή το μοσχοκάρυδο. Όταν φτάσει στο σημείο το μείγμα μας να είναι αλοιφή σταματάμε το χτύπημα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να βράσουν, ανακατεύοντας συγχρόνως. Αφήνουμε να πάρουν ίσα ίσα μια βράση και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το φαγητό σας είναι έτοιμο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Αλα Ματέν

Γιουβέτσι

Η Συνταγή είναι για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό μοσχάρι (από χτένι)
  • 1 χυμό ντομάτας (κονσέρβα) ή 4 φρέσκες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
  • 11/2 ποτήρι λάδι
  • 1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 10 ποτήρια νερό
  • 1 κουτ. σούπας Βιτάμ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Λίγο μπαχάρι(τριμμένο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε στη χύτρα με 10 ποτήρια νερό (όσο χρειάζονται περίπου για να σκεπαστεί το κρέας) και ψήνουμε για 3/4 περίπου.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμαίνεται.
Αφού ψηθεί το κρέας το αδειάζουμε μαζί με το ζουμί σε ένα  ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ντομάτα, το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και το Βιτάμ και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 45 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά ρίχνουμε στο ταψί το κριθαράκι κι ανακατεύουμε να πάει παντού . Όταν προσθέσουμε το κριθαράκι γυρνάμε το κρέας από την άλλη μεριά και ξανά ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά μέχρι να γίνει και το κριθαράκι. Προσοχή να το κοιτάτε μην σας κολλήσει. Αν κολλήσει τότε ρίξτε λίγο νεράκι.

Σερβίρετε από πάνω με λίγο μπούκοβο αν θέλετε και τυράκι.
Συνοδεύεται ωραία με σαλάτα διαφόρων λαχανικών και κόκκινο κρασί.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

24 Οκτωβρίου 2010

Παστίτσιο

ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά (Νο3)

για την μπεσαμέλ:
  • 1 φλυτζ. καλομποκέλαιο
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας βιτάμ (ή φυτίνη)
  • 10 κουτ. γεμάτες αλεύρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο
  • 7 αυγά
  • 1/4 τυρί ρεγγάτο
για τον κιμά:
  • 1kg κιμά
  • 11/2 φλυτζ. λάδι
  • 1 ντοματάκι (κονσέρβα)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για τον κιμά: 
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και το αφήνουμε να κάψει λίγο. Έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ντοματάκι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει.


Για τα μακαρόνια:
Τα μακαρόνια τα βράζουμε κανονικά, αλλά δεν προσθέτουμε στο τέλος βούτυρο.


Για τη μπεσαμέλ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το καλαμποκέλαιο και το βιτάμ. Αφού κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το καβουρδιζουμε μέχρι να ξανθίνει. Έπειτα, ρίχνουμε το αλάτι και την κανέλα, κατεβάζουμε το μίγμα από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα όλο το γάλα μαζί για να μην σβολιάσει. Για να διευκολυνθείτε, μπορείτε να βάλετε από πριν το γάλα σε ένα μπώλ. Σε περίπτωση που σβολιάσει ρίξτε το μίγμα στο μίξερ. Στη συνέχεια το ξαναβάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να πήξει. Αφού πήξει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρυώσει λίγο. Μετά το αφήνουμε και χτυπάμε τα αυγά (χωρίς το τσόφλι ε; χαχαχαχα) σε ένα μπώλ. Αφού τα χτυπήσουμε καλά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μίγμα, ανακατεύοντας συγχρόνως. Τέλος ρίχνουμε μέσα το ρεγγάτο και ανακατεύουμε και πάλι για να πάει παντού.


Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και μετά ρίχνουμε επάνω τριμμένη φρυγανιά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μία στρώση μακαρόνια, μετά ρίχνουμε τον κιμά, έπειτα ρίχνουμε άλλη μία στρώση μακαρόνια και αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω αρκετή τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο τυρί.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 - 200 βαθμούς, για περίπου 40 λεπτά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!

Αλά Ματέν

 

Φρικασέ με Αρνί ή Χοιρινό (στα γρήγορα)

ΥΛΙΚΑ: 

  • 11/2 kg χοιρινό μπούτι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4 Μαρούλια
  • 10 φύλλα άνηθο
  • 1 αυγό
  • 4 λεμόνια
  • 1/2 φλυτζ. λάδι
  • 1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 7 ποτήρια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το χοιρινό ή το αρνί ανάλογα τι επιλέξουμε στη χύτρα για 25 λεπτά σε μεσαία φωτιά.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το μαρούλι και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το κρεμμύδι και αφήνουμε να τσιγαριστεί ελαφριά. Ύστερα προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύουμε. Μόλις μαραθούν λίγο ρίχνουμε το κρέας με το ζουμί του και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Αφού βράσει το κρέας προσθέτουμε το ρύζι. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά το φαγητό.
Σε ενα μπολ χτυπάμε το ασπράδι του αυγού με λίγο νερό μέχρι να γίνει μείγμα. Μετά προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το λεμόνι και καθώς τα χτυπάμε προσθέτουμε λίγο ζουμί απο την κατσαρόλα 3 φορές.
Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα με το αυγό και το ζουμί και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και ανάβουμε ξανά το μάτι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση. Αφού πάρει βράση το κατεβάζουμε απο τη φωτιά κι ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Σερβίρεται ζεστό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

Πιτάκια με Τυρί (στα γρήγορα)

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 αυγά
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 1/2 kg αλεύρι που φουσκώνει ολικής άλεσης
  • 11/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 10 Φυλαράκια δυόσμο
  • 1 Φλυτζ. γάλα φρέσκο
  • πιπέρι μίξ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός το λάδι σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και με ενα κουτάλι της σούπας παίρνουμε γέμιση και την βάζουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να ψηθεί απο τη μία μέχρι να ροδίσει κι οταν ροδίσει γυρνάμε κι απο την αλλη. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Τοποθετούμε σε ενα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει τα πολλά λάδια.

* Η συνταγή είναι για 10 πιτάκια

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

Ριζότο με κοτόπουλο

 Η Συνταγή είναι για 6 άτομα

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 Φιλέτα κοτόπουλο
  • 1 κούπα αρακά
  • 4 Καρότα
  • 2 κούπες μανιτάρια
  • 6 Πιπεριές κέρατο
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης
  • 1/2 φλυτζ. καφέ Λάδι
  • 2 κουτ.σούπας Βιτάμ ή μπεσέλ
  • 1/2 kg Ρύζι μπασμάτι ή κίτρινο ρύζι
  • 4 ποτήρια νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι Μίξ.
  • Ελάχιστη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε τα καρότα, κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια, κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και κόβουμε σε μεγάλους κύβους το κοτόπουλο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το λάδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Τσιγαρίζουμε λίγο το κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε μαζί με το κοτόπουλο ώσπου να μαραθούν οι πιπεριές. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια, το καρότο, τον αρακά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Αφού ψηθούν καλά τα λαχανικά προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Προσοχή αν δούμε ότι πάει να κολλήσει προσθέτουμε λίγο νερό.
Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί με λευκή σάλτσα, με τυρί ή οτι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

Ρολό κιμά στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ντοματάκι (κονσέρβα)
  • 1 κιλό κιμά
  • 4 κομματάκια τυρί κίτρινο
  • 4 κομματάκια μπέικον
  • 1 φλυτζ. λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πιπεριές 
  • 10 πατατες
  • 1 κουτ. σούπας κίμινο
  • 10 φυλλαράκια μαϊντανό
  • λίγο μπαχάρι τριμένο
  • 1 καρβέλι ψωμί (μπαγιάτικο) ή παξιμάδια
  • αλάτι 
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπόλ, βάζουμε νερό και μουσκεύουμε το ψωμί ή τα παξιμάδια για 15 λεπτά.
Έπειτα, το βγάζουμε από το νερό, παίρνουμε μόνο την ψίχα και το στίβουμε καλά, να φύγει όλο το νερό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στη λεκανίτσα με το ψωμί, τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κίμινο, το μπαχάρι, το λάδι, τη ντομάτα αφού την περάσουμε στο μούλτι, ή αφού την ψιλοκόψουμε, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, καλά, με τα χέρια και τα αφήνουμε για 15 λεπτά, να πάρουν όλες τις γεύσεις.
Ωστόσο, κόβουμε τις πατάτες, την κάθε μία στα 4 και αφού τις κόψουμε όλες, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπώλ, ρίχνουμε μέσα 1 φλυτζ. λάδι και ανακατεύουμε. 
Μετά, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού κίμινο, 5 μπαλάκια μπαχάρι, την κονσέρβα με χυμό ντομάτας αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε πάλι όλα μαζί και τα αφήνουμε.
Παίρνουμε το μίγμα του κιμα και το απλώνουμε σε μία λαδόκολλα.
Βάζουμε μέσα του τις φέτες του τυριού και του μπέικον και μετά τις πιπεριές, αφού τις έχουμε κόψει σε κάθετα κομμάτια. 
Κλείνουμε τον κιμά σε ρολό, το βάζουμε προσεκτικά στο ταψί (στη μέση του ταψιού) και προσθέτουμε γύρω γύρω τις πατάτες. Από τις πατάτες αφήνουμε λίγο ζουμί και με αυτό περιχύνουμε το μίγμα του κιμά.
Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 45 λεπτά και έπειτα το κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Τέλος, κατά την διάρκεια του ψησίματος, (μετά από περίπου 20 λεπτά) βγάζουμε το ταψί, ραντίζουμε τις πατάτες με το ζουμί του ταψιού και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!

Αλά Ματέν






Ρεβυθοκεφτέδες

ΥΛΙΚΑ:

  • 1/4 Ρεβύθια kg
  • 3 κ.σ αλεύρι
  • 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 10 Φυλλαράκια δυόσμο
  • 1 Σκελίδα σκόρδο
  • 10 Φυλλαράκια Μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 11/2 κουτ.γλ. μπεϊκιν πάουντερ
  • 11/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια ολο το βράδυ σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό.
Την επόμενη μέρα το πρωί τα σουρώνουμε μέχρι να φύγει όλο το νερό και ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σόδα και τα αφήνουμε για ένα τέταρτο στο σουρωτήρι.
Αφού περάσει το τέταρτο ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε λίγα λίγα στο μούλτι ώσπου να γίνουν αλοιφή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Αφού έχουμε λιώσει όλα τα ρεβύθια τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο, το μπέϊκιν πάουντερ, το αυγό, το αλεύρι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι. Μόλις κάψει το λάδι παίρνουμε 1 κουτάλι της σούπας και το γεμίζουμε με το ρεβυθοκεφτέ. Αδειάζουμε προσεκτικά στο τηγάνι. Μόλις ροδίσουν απο την μία μεριά τα γυρνάμε κι απο την άλλη. (Σαν να τηγανίζουμε κεφτεδάκια). Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστεί όλη η ζύμη.

*Η Συνταγή βγάζει περίπου 12 ρεβυθοκεφτέδες

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αλα Ματέν

20 Οκτωβρίου 2010

Αρνάκι Γεμιστό


 ΥΛΙΚΑ :

  • 1 πλάτη αρνιού ή κατσικιού (θα ζητήσετε από το χασάπη πλάτη για γέμισμα και ζητήστε να σας την ανοίξει) 
Υλικά για την γέμιση:
  • 1 συκωταριά από αρνί ή κατσίκι (θα χρησιμοποιήσετε μόνο το ενα πνευμόνι.Φροντίστε να είναι φρέσκο) 
  • 1 φλυτζ. ρύζι  τύπου γλασέ    
  • 1 σακουλάκι κουκουναρόψυχα.
  • 10 σταφίδες μαύρες
  • 1/2 κουτ του γλυκου τριμμένο πορτοκαλι (μονο την φλούδα)
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο 
  • 5-6 φυλαράκια άνιθο 
  • 1φλυτζ νερο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεματάμε τη συκωταριά (έτσι γίνεται πιό εύκολο το κόψιμό της σε κομματάκια)
Την βγάζουμε στα 10 λεπτά και την κόβουμε σε πολύ μικρα κοματακια (περίπου 2εκ.).
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ενα σουρωτήρι και έπειτα βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και ρίχνουμε τη συκωταριά προσεκτικά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
Τσιγαρίζουμε ελαφριά τη συκωταριά και μέσα σε αυτή ρίχνουμε  πρώτα το κρεμμυδάκι, μετά το ξύσμα πορτοκαλιού, τον άνηθο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες το αλατι και το πιπερι.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 10 λεπτα.
Προσοχή μην σας κολλήσει! Εαν γίνει αυτό, ρίχτε λίγο νεράκι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι το ανακατεύουμε για 5 λεπτα και τελος προσθέτουμε το νερο.
Ανακατεύουμε για 5 ακόμα λεπτά και σβήνουμε το μάτι. Έπειτα, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λιγο.
Ωστόσο, πλένουμε καλά το αρνί το λαδώνουμε όλο και το αλατοπιπερώνουμε.
Εκεί που μας άνοιξε ο χασάπης το αρνί, βάζουμε τη γέμιση... που ειναι πεντανόστιμη!!!!
(ελπίζω να δοκιμάσατε αν είναι καλό στο αλάτι.)
Βάζουμε λοιπόν την γέμιση στο άνοιγμα και μόλις το βάλουμε όλο, πώς θα κλείσουμε το άνοιγμα  οεο;;;
Θα το ράψουμε με βελόνα και κλωστή ή, για όσες δεν ξέρουν από ραπτική (:Ρ), με οδοντογλυφίδες! Θα έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 250 βαθμους
Αν βάλετε και πατατούλες θα τις καθαρίσετε, θα τις κόψετε στα 4, θα τις βάλετε σε ενα μεγάλο μπολ και θα ρίξετε:
  • 1 φλυτζ λαδι 
  • αλατοπίπερο 
  • 5 μπαλακια μπαχαρι 
και θα τα ανακατεψετε καλα.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 1 ωρα το λιγοτερο, χωρίς να κατεβάσετε την θερμοκρασία.
Μετα την 1ωρα και κατι θα το κατεβάσετε στους 180 βαθμούς κελσίου και θα το αφήσετε για αλλες 2 ωρες περίπου.
Αν δείτε οτι πάει να αρπάξει απο πάνω σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!


Αλά Ματέν