Πιροσκί

Υλικά   (περίπου 12 κομμάτια)
·         ½ κούπας γάλα χλιαρό
·         40γρ. μαγιά νωπή
·         1 κουτ. σούπας ζάχαρη
·         1 κουτ. γλυκού αλάτι
·         2 κουτ. σουπάς βούτυρο λιωμένο
·         2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
·         2-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση

 Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε τις 2 κούπες από το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ, και προσθέτουμε κατά σειρά τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το βούτυρο και τέλος το γάλα με τη μαγιά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι σιγά-σιγά όσο χρειαστεί (συνήθως μισή κούπα ακόμη, αλλά ποτέ πάνω από τη μία κούπα, δηλαδή συνολικά τρεις) μέχρι να γίνει μια μαλακή, ελαστική και λεία ζύμη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (συνήθως 30 λεπτά περίπου). Όταν έρθει η στιγμή, βγάζουμε τη ζύμη από το μπωλ και την ζυμώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα χέρια μας. Δεν φοβόμαστε αν θα ξεφουσκώσει, γιατί θα το κάνει. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστό. Κόβουμε με κουπ-πατ σε κύκλους διαμέτρου περίπου 8-10 εκατοστά. Βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση που θέλουμε, βρέχουμε με το χέρι μας τα άκρα και το κλείνουμε καλά-καλά. Όταν τελειώσουν όλα, τα αφήνουμε στην άκρη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένα να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσέχουμε πως τα πιάνουμε για να μην ξεφουσκώσουν και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι (ή φριτέζα) μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρυσό χρώμα. Επειδή θα βουτάνε τα μισά στο λάδι, τα γυρνάμε για να τηγανιστούν και από την άλλη μεριά.


Συνταγή: Στέλιος

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Αρχαία Ελληνικά είπε...

Πώπωωωωωωωωωωω..........

Δημοσίευση σχολίου